Friday, December 23, 2011

Harapan Si Kecil

Hai! Terima kasih kerana sudi mengunjungi blog ini. Kuroneko pasti gembira dengan kehadiran korang! :3 Hehe... Jadi, atas kegembiraan itu kami ingin menjemput anda untuk menonton animasi 2D hasil ciptaan kami buat julung-julung kalinya. Acah - Acah Production mempersembahkan.... Harapan Si Kecil...

Poster Harapan Si Kecil






TVC ini mengisahkan tentang pergolakkan di Palestin. Pada masa yang sama, terdapat suatu kisah dimana seorang kanak-kanak perempuan ingin menderma sebahagian duit tabungnya kepada sahabatnya yang kini berada di Somalia. Kanak-kanak perempuan itu ingin keluar ke pejabat pos untuk menghantar surat dan tabung itu. Tetapi diluar sedang dalam keadaan huru-hara, namun dia harungi jua dalam ketakutan. Sedang kanak-kanak itu berlari dan mengelak dari tembakan dan bom, tanpa disangka dia terkena peluru sesat dan meninggal dunia. Kanak-kanak itu sanggup menggadaikan nyawa demi orang lain, sanggupkah anda?

Pengarah : Muhammad Norihsan
Pengarah Seni : Nurfathulaini
Editor, Character Design & Animator : Nor Zamillia 
Penulis Skrip & Animator : Mashitah Othman 

Info : Animasi 2D ini telah memenangi anugerah melalui kategori 'Iklan TV Terbaik', 'Animator Terbaik', 'Penulis Lakon Layar Terbaik' dan 'Poster Terbaik' di Festival Anugerah Cinemini 2011.

Saturday, December 10, 2011

Welcome to my hair salon!



Title : Future Hair Salon 
Medium : Artline pens (doodle)
Software : Paint Tool SAI ( the portrait )
Background : Saya cuba untuk menggambungkan teknik 'doodle' dan digital art dalam artwork saya pada kali ini. Saya lebih suka membuat 'doodle' secara manual berbanding menggunakan perisan tertentu. Sebagai latihan 'melembut'kan tangan saya yang dah keras ni... Hehehe...

*Ini bukan gambar saya..ehemm..ehem..

Friday, December 9, 2011

Gemini



Title : Gemini
Medium : Artline Pens
Background : Doodle that I've made 3 weeks ago. I forgot to upload in this blog earlier. So, here it is... 

Thursday, December 8, 2011

Cat-leopatra





Title : Cat-leopatra
Medium : Artline pens 0.1, 0.2, 0.4, 0.6 and Tombo Monotwin pens
Software : Edited in PSD
Background : I just bought new pens from Daiso. I love it because it is has 2 tips for each pen with different sizes, a twin pen! I bought 3 pens you know! Makes me excited to draw or doodling... Oh yes, I try to make a difference for my doodle, so I add some colours to make it coulourful... Which one do you prefer?

Wednesday, November 30, 2011

Aik, sudah tukar ka?



Jika anda terlihat gambar di atas di mana-mana artwork saya, maka ia ialah 'watermark' terbaru saya! Yay...

Asyik-asyik tukar... Takde pendirian ke?
Bukan... Bukan macam tu... Masih lagi tercari-cari watermark dan konsep yang sesuai...
Tapi, harap-harap yang ini akan kekal... mungkin juga berubah ikut tahun? Hihihi... Kbai!

Thursday, November 24, 2011

Ichi Rittoru No Namida


Title: 1 Litre Of Tears
Softwares : Paint Tool SAI & PSD
Background : I am tired of crying until I can't cry anymore... So, this is how I express my feelings... Through drawing... 

*have you noticed my new logo? yes, changing again!

Monday, November 21, 2011

Jangan berhenti berdoa


Title : Doa
Medium : Artline pen 6.0, 0.2
Background : Artwork inspired by Sarah Joan. Selepas melihat doodle yang dihasilkan, saya rasa kagum. Dan membuatkan saya nak buat sesuatu seperti yang hasilkannya. Tentu sekali tak sehebat Sarah. Tapi saya nak cuba! Doodle yang random... Cuma saya nak gambarkan dalam bentuk islamik. Watak pakai tudung sedang berdoa... Jangan berhenti berdoa, sesungguhnya Allah sayang hambanya yang sentiasa meminta pertolonganNya...

Sunday, November 20, 2011

Old Skool...


Title : Admiring My Teacher
Medium : Artline Pens 6.0, 2.0, 4.0
Background : Ini kisah mengenai zaman persekolahan saya ketika saya darjah 1. Saya sangat admire dekat guru kelas saya. Dia cantik dan memakai tudung. Satu hari saya datang ke sekolah dengan memakai tudung. Inilah kali pertama saya memakai tudung ke sekolah, semuanya disebabkan saya nak jadi seperti cikgu tu. Ketika di dalam kelas, cikgu sedang bercakap di depan. Tiba-tiba dia menyengetkan badan dan memandang saya. Saya pula nak jugak sengetkan badan tengok dia, sebab budak kat depan mengganggu pemandangan saya. Kemudian dia tersenyum dan berkata yang saya sangat comel bila pakai tudung. Budak-budak lain pun pandang saya. Lalu saya termalu sendiri! Rupa-rupanya cikgu tu perasan akan perubahan saya. Sayangnya, satu hari jelah saya pakai tudung masa darjah satu. Bila dah masuk darjah 4 barulah saya mula pakai tudung ke sekolah.

Doodles & colours


Title : Cincai 
Medium : Artline Pen 6.0, 4.0, 2.0 & Unipin 1.0
Software : Colouring in Paint Tool SAI
Background : Just a simple and boring doodle. I am kinda bored, so I took my pens and start doodling... Dah lama tak lukis-lukis... Ini untuk nak 'lembutkan' tangan semula... Practice! Practice!

Friday, November 18, 2011

Kempen Alam Sekitar..

Hai... Post kali ini agak berbeza sebab untuk pertama kalinya saya ingin pamerkan hasil kerja berbentuk 2D Animation. Sejujurnya animation saya masih diperingkat beginner, amatur... Tapi saya tetap nak teruskan belajar animation ni, lagipun animation ni kalau dah power pakai flash memang best la kan... Lagi-lagi bila kita dapat tengok lukisan kita bergerak... Teruja sangat ok! Hehehe... Suatu hari nanti saya harap saya dapat hasilkan satu animasi yang tip top! InsyaAllah...

Dengan ini saya ingin mempersembahkan sebuah animasi 30 saat...


video


* Kalau tak paham jalan cerita ni, tengok berulang-ulang kali sampai paham...sekian... Hahah...

P/s: Animasi ni disiapkan dalam masa 2 hari. Dimulai dengan pembangunan karektor, pengisian warna dan latar belakang seterusnya digerakkan dalam software Adobe Flash CS3.

Saturday, July 30, 2011

I'm not perfect... Still have a lot to improve!

























" Don't try to fit in... Just STAND OUT! Be yourself... "

I want to be like one! :)

Monday, July 18, 2011

SBC a.k.a Semester Break Challenge!!

























Ok, Let's find out my initiative for improving my drawing and illustration skills during Semester Break! ^^

*Click the links below...

SBC_ Day #12 & 13 - My Mentor...

Hello! Hello! It is time for the last part for the segment of 'Semester Break Challenge'. Dah lama dah ada niat nak lukis mentor dua orang ni yakni pasangan lecturerku iaitu En. Izham & Pn. Irin. Nampaknya waktu cuti ini waktu yang paling sesuai sekali! Barulah boleh melukis dengan lebih tekun dan dengan penuh kasih sayang... Hehehehe...

Mereka ini lecturer yang paling rapat, best dan paling banyak buat saya terhutang budi... Antara sebab saya melanjutkan pelajaran diperingkat Degree di Unisel adalah kerana mereka! Mereka sangat supportive dan rasional. Bertuah rasanya dapat menyerap ilmu dari mereka... Love you always Pn. Irin & En. Izham! Bapakanda & Bonda ku... :)


Suka sangat gambar ni... <3

Just for both of you...


Title : En. Izham & Pn. Irin
Tools : Wacom Tablet
Software : Paint Tool SAI
Background : Alaaa... Senyuman En. Izham tak menjadi... Hihi... Tapi kira orait la tu.. Sebenarnya malas nak 'repair'... Hahaha... Pn. Irin, sesungguhnya saya sangat mengagumi cara anda pose... Terima kasih kerana membuatkan saya tercabar untuk melukis wajah anda yang sangat cantik! :)

SBC_ Day #10 - Heliza AF

Hi, there readers! Untuk edisi 'Semester Break Challenge' ni, bukan sahaja portrait artis jepun je telah saya lukiskan, artis tempatan juga tak dilupakan! Ok, artis ini datangnya dari program realiti TV, yakni Akademi Fantasia. Siapakah artis tersebut? Namanya Heliza Helmi.







Title : Heliza AF
Tools : Wacom Tablet
Softwares : Paint Tool SAI
Background : Hmm... Agak susahlah melukis Heliza ni... Nak cari warna kulit yang sesuai dengan dia pun agak susah, end up jadi pucat pula... Hahah... Please comment, so that I will improve more... :)

SBC_ Day #9 - Hideaki Takizawa...

Hi, followers! Ogenki Desuka? Maksudnya, Apa khabar? Heheh... Excited tulis dalam bahasa Jepun ni sebab post seterusnya untuk edisi 'Semester Break Challenge' ni ada kaitan dengan negara 'Matahari Terbit' ni... Haaa... Apakah??



Hideaki Takizawa

Hensem tak? One of my favourite Japanese actor, Hideaki Takizawa. Jatuh cinta dengan beliau sejak dibangku sekolah lagi, setelah menonton drama jepun yang bertajuk 'Majou no Jouken'. Heheh... Oleh kerana minat terhadap beliau, maka terhasillah lukisan ini...




Title : Hideaki Takizawa
Tools : Wacom Tablet
Softwares : Paint Tool SAI
Background: Sangat berhati-hati untuk lukis muka beliau ni, sebab hensem kan? So, tak sanggup tengok kalau-kalau ada cacat cela pada wajahnya... Heheh.. Sebab gambar asal pun memang 'flawless'... Secara jujur, rambut beliau agak leceh nak lukis... Tapi buat jugak demi Hideaki Takizawa... hehehe...

SBC_ Day # 6, 7 & 8 - Tribute to Sarah Joan

SBC_ Day # 6, 7 & 8 - Tribute to Sarah Joan

Ok... Sekarang giliran Sarah Joan Mokhtar untuk dijadikan 'tribute'. Siapa Sarah Joan ni? Kepada yang belum mengenali beliau... Beliau ialah seorang pelukis komik, illustrator, muralist (Pelukis mural) dan juga seorang designer. Beliau juga pernah menjadi pelukis komik dalam Majalah Ujang. Ketika itu beliau masih belajar di peringkat sekolah menengah. Merupakan seorang pelukis wanita yang paling muda ketika itu. Saya adalah peminat setia beliau sejak membaca karya beliau di Majalah Ujang iaitu Awek Aspuri. Suka sangat tengok style lukisan dia. Beliau merupakan inpirasi saya dalam menghasilkan karya yang bermutu. Check out her website! http://sarah-joan.blogspot.com/



video



Comic Strip Awek Aspuri by Sarah Joan




Kerana sangat meminati hasil karya beliau yang tip-top, maka terhasillah tribute ini di dalam blog ini.


Awek Aspuri versi Kuroneko..


Title : Awek Aspuri
Tools : Wacom Bamboo Tablet
Softwares : Paint Tool SAI & PSD
Background : Lukisan berkonsepkan Chess... Konsep ini merujuk kepada salah satu episod di dalam siri Awek Aspuri iaitu episod 'Pertandingan Chess antara Aspuri vs Aspura'. Episod ini juga antara episod yang paling diingati oleh saya.



SBC_ Day #5 - Detective Conan

SBC_ Day #5 - Detective Conan



Title: Detective Conan
Tools: Wacom Bamboo Tablet
Software : Paint Tool SAI
Background : I am a huge fan of Detective Conan! This is the only comic book that I really passionate to have it as collections. Seeing is believing...




Some of my collections...


SBC_ Day #3&4 - Tribute to Kartunis Ubi (3)

Hi! Hi! Ok, for the next drawings, still in tribute to Kartunis Ubi session. These drawing is from the comic series of 'IN' illustrated by Kartunis Ubi himself & the story by Anod. They actually came out with a great story-line and of course, a great illustration. Unfortunately, I don't have the comic strip with me. So, I cannot upload it for you... Sorry! :(




This is In...



And this is Ai Nee...


Title: In & Ai Nee
Tools: Wacom Bamboo Tablet
Softwares: Paint Tool SAI
Background: Since the series was published in about 10 years back, I don't really remember the actual color scheme for the characters... So, bantai jelah!


SBC_ Day #2 - Tribute to Kartunis Ubi (2)

Hi guys, Thanks for dropping by! Let's continue my SBC review. This is my second drawing during my semester break. A tribute to Kartunis Ubi again... Hihihi... Can't stop liking his comic character! So, may I present, Ubi! Also from Aku, Dia & Volkswagen comic series.






Title: Ubi
Tools: Wacom Bamboo Tablet
Softwares: Paint Tool SAI
Background: Can I treat him as my best friend? I don't know... I like his funny, energetic and mischievous characters. He makes me laughs and sometimes he can be serious too... 









SBC_ Day #1 - Tribute to Kartunis Ubi

Hi there! This is the first drawing that I have done for my so-called 'Semester Break Challenge!!'. It is tribute to my favourite local comic artist, Raja Ahmad Khamil a.k.a Kartunis Ubi. A character from his most memorable comic series of Aku, Dia & Volkswagen, Zurina.






















Title : Kak Zurina
Tools : Wacom Bamboo Tablet
Softwares : Paint Tool SAI
Background : I chose this character because she has good personality and very inspiring. She is Cool, Firm, understanding and  matured. I was inspired by her for starting the challenge! 


Saturday, June 18, 2011

My Life in Pandora




Title : My Life in Pandora
Media : Mecha Pencil & Drawing Pen
Softwares : PSD
Background : This illustration is depict about my life and how I want it to be. It is also tells about my personality. This illustration is actually inspired by Avatar. See the 'Pandora' floating scenery... I like it very much! I would love to see the scenery from the peak of mountain!

Bank Persatuan




Title: Print Ads Bank Persatuan
Media & Softwares : Paint Sai Tool & Adobe Illustrator
Background : Print Advertisement untuk Bank Persatuan. Logo Bank Persatuan yang asal adalah berlainan daripada yang terdapat pada iklan itu, kerana saya telah membuat penjenamaan baru untuk bank tersebut sebagai tugasan bagi subjek Corporate Branding.

Thursday, May 26, 2011

Yay Me!

Hello! Terasa macam rindu dekat blog ni... Dah berhabuk pun... Sorry kuroneko, dah lama tak datang mengemas sangkar kamu ni... Busy kot... Sorry! So, for this entry I would like to post something special... It is my first attempt using a tablet! Wacom.... yay! Yes, aku dah beli Wacom... Boleh la main lukis-lukis... Hahah...

First time masa dapat Wacom tu memang kekok habislah... Tak ada confident langsung guna pen dia tu... Tapi bila dah selalu pakai, main, guna dan lukis, barulah dah biasa dan paham cara nak gunakan dengan betul... Agak-agak dah ada keberanian nak cuba lukis sesuatu, barulah aku try test...






Title : Spanish Eyes... Cewah!
Media & Softwares : Paint SAI Tool & PSD
Background: Aku berani lukis wajah aku sendiri... Yela, percubaan pertama... Kena experiment muka sendiri sebelum nak buat muka orang lain... Kang buruk pulak muka orang lain tu kalau tak berjaya... Hehehe... baik tak aku?hahah... Sacrifice? Hahaha... Well, a worth sacrificed I guess! :P

Hope you guys like it... Wanna see your portrait look something like this? You ask for it, you got it! Hire me please... :P

Thursday, March 17, 2011

Black & White Portraiture

Have you ever done a thing like take a picture with SLR manual camera on your own? Print Black and White photo on your own manually? Talk about manual... I repeat, MANUAL! Yes... Have you? I have! Hihihi...

See what I have here... ;)

Title: Black & White Portraiture
Tools : Yashica SLR manual camera, Kodak Black & White Film
Background : This is a portrait of a friend that I took for my assignment. I need a happy expression, and she done it very well! I love how she smile, nice pose!




*This photo is in original form, not edited... It was scanned and directly embedded it to this entry. 

There are procedures for print this photo. You need a Dark Room, Black & White photo papers, Enlarger and some chemicals for printing printing process, while you need a tank, Film roller and the chemicals for developing films. What chemicals do we need? 

  1. D76 : For developing films only
  2. Fixer : For developing films and printing process
  3. Dektol : For printing process only.
  4. Water ( This is sooo not chemical! Hahaha ) : For developing film and printing process.

What's this???


This is called contact print. contact print is a photographic image produced from film: sometimes from a film negative; sometimes from a film positive. The defining characteristic of a contact print is that the photographic result is made by exposing through the film negative or positive onto a light sensitive material that is pressed tightly to the film.

In the dark, or under a safe light, an exposed and developed piece of photographic film is placed emulsion side down, against a piece of photographic paper. Light is briefly shone through the negative. Then, the paper is developed into a contact print. The image in the emulsion has been pressed as close as possible to the photosensitive paper. An exposure box device called a contact printer or a printing frame is sometimes used within a light-controlled space called a darkroom. Enlargers can also be used for this process


So, that's it. A bit information about photography.

P/s: If you may noticed, the 'mark' that you can see in the contact print photo is done by lecturer. It shows  that the picture was chosen by my lecturer.  ^^

Wednesday, March 16, 2011

Digital Packaging and Vector

Hi! It's been a long time since my last post. Not that I don't want to post anything, it's just I have a lot of things to take care of... I am not going to tell what I've been doing recently. But I will share something with you guys what did I do in developing my art and design skills.

Before we get the sharing started, I would like to say sorry for not being able to post anything in such a long time... I'm busy, that is the thing that I hate the most... I like blogging, but when it comes to projects that need to be done before datelines, I have to focus and commit... Hmm...

Well, now let's begin our journey!

Title: Digital Packaging... Cookies
Softwares: Adobe Illustrator & Adobe Photoshop
Background: I made a digital packaging design. The subject is cookies packaging and I have to put a model in my design. I choose Saleha, the newcomer actress as my model. Saleha starts her career as a model before she went into Film Industry, as a model she is the right choice to be in my design because of her 'clean reputation' as a celebrity same as my concept which is PURE & SIMPLE...


Original picture... Saleha is on the right.


after Illustrate it into vector in Adobe Illustrator. *Not similar? I know! Hihihi... Still learning though..

The packaging in 3D form


Packaging prototype...



How I do it... 


So, that is all I got for this post... Hope you guys learn something from this entry. If you got comments or anything, do not hesitate to share with me. Just leave the comments and share your thoughts! ^^


P/S: Don't try to steal my ideas and my design folks... I warn you... :)