Saturday, July 30, 2011

I'm not perfect... Still have a lot to improve!

























" Don't try to fit in... Just STAND OUT! Be yourself... "

I want to be like one! :)

Monday, July 18, 2011

SBC a.k.a Semester Break Challenge!!

























Ok, Let's find out my initiative for improving my drawing and illustration skills during Semester Break! ^^

*Click the links below...

SBC_ Day #12 & 13 - My Mentor...

Hello! Hello! It is time for the last part for the segment of 'Semester Break Challenge'. Dah lama dah ada niat nak lukis mentor dua orang ni yakni pasangan lecturerku iaitu En. Izham & Pn. Irin. Nampaknya waktu cuti ini waktu yang paling sesuai sekali! Barulah boleh melukis dengan lebih tekun dan dengan penuh kasih sayang... Hehehehe...

Mereka ini lecturer yang paling rapat, best dan paling banyak buat saya terhutang budi... Antara sebab saya melanjutkan pelajaran diperingkat Degree di Unisel adalah kerana mereka! Mereka sangat supportive dan rasional. Bertuah rasanya dapat menyerap ilmu dari mereka... Love you always Pn. Irin & En. Izham! Bapakanda & Bonda ku... :)


Suka sangat gambar ni... <3

Just for both of you...


Title : En. Izham & Pn. Irin
Tools : Wacom Tablet
Software : Paint Tool SAI
Background : Alaaa... Senyuman En. Izham tak menjadi... Hihi... Tapi kira orait la tu.. Sebenarnya malas nak 'repair'... Hahaha... Pn. Irin, sesungguhnya saya sangat mengagumi cara anda pose... Terima kasih kerana membuatkan saya tercabar untuk melukis wajah anda yang sangat cantik! :)

SBC_ Day #10 - Heliza AF

Hi, there readers! Untuk edisi 'Semester Break Challenge' ni, bukan sahaja portrait artis jepun je telah saya lukiskan, artis tempatan juga tak dilupakan! Ok, artis ini datangnya dari program realiti TV, yakni Akademi Fantasia. Siapakah artis tersebut? Namanya Heliza Helmi.







Title : Heliza AF
Tools : Wacom Tablet
Softwares : Paint Tool SAI
Background : Hmm... Agak susahlah melukis Heliza ni... Nak cari warna kulit yang sesuai dengan dia pun agak susah, end up jadi pucat pula... Hahah... Please comment, so that I will improve more... :)

SBC_ Day #9 - Hideaki Takizawa...

Hi, followers! Ogenki Desuka? Maksudnya, Apa khabar? Heheh... Excited tulis dalam bahasa Jepun ni sebab post seterusnya untuk edisi 'Semester Break Challenge' ni ada kaitan dengan negara 'Matahari Terbit' ni... Haaa... Apakah??



Hideaki Takizawa

Hensem tak? One of my favourite Japanese actor, Hideaki Takizawa. Jatuh cinta dengan beliau sejak dibangku sekolah lagi, setelah menonton drama jepun yang bertajuk 'Majou no Jouken'. Heheh... Oleh kerana minat terhadap beliau, maka terhasillah lukisan ini...




Title : Hideaki Takizawa
Tools : Wacom Tablet
Softwares : Paint Tool SAI
Background: Sangat berhati-hati untuk lukis muka beliau ni, sebab hensem kan? So, tak sanggup tengok kalau-kalau ada cacat cela pada wajahnya... Heheh.. Sebab gambar asal pun memang 'flawless'... Secara jujur, rambut beliau agak leceh nak lukis... Tapi buat jugak demi Hideaki Takizawa... hehehe...

SBC_ Day # 6, 7 & 8 - Tribute to Sarah Joan

SBC_ Day # 6, 7 & 8 - Tribute to Sarah Joan

Ok... Sekarang giliran Sarah Joan Mokhtar untuk dijadikan 'tribute'. Siapa Sarah Joan ni? Kepada yang belum mengenali beliau... Beliau ialah seorang pelukis komik, illustrator, muralist (Pelukis mural) dan juga seorang designer. Beliau juga pernah menjadi pelukis komik dalam Majalah Ujang. Ketika itu beliau masih belajar di peringkat sekolah menengah. Merupakan seorang pelukis wanita yang paling muda ketika itu. Saya adalah peminat setia beliau sejak membaca karya beliau di Majalah Ujang iaitu Awek Aspuri. Suka sangat tengok style lukisan dia. Beliau merupakan inpirasi saya dalam menghasilkan karya yang bermutu. Check out her website! http://sarah-joan.blogspot.com/






Comic Strip Awek Aspuri by Sarah Joan




Kerana sangat meminati hasil karya beliau yang tip-top, maka terhasillah tribute ini di dalam blog ini.


Awek Aspuri versi Kuroneko..


Title : Awek Aspuri
Tools : Wacom Bamboo Tablet
Softwares : Paint Tool SAI & PSD
Background : Lukisan berkonsepkan Chess... Konsep ini merujuk kepada salah satu episod di dalam siri Awek Aspuri iaitu episod 'Pertandingan Chess antara Aspuri vs Aspura'. Episod ini juga antara episod yang paling diingati oleh saya.



SBC_ Day #5 - Detective Conan

SBC_ Day #5 - Detective Conan



Title: Detective Conan
Tools: Wacom Bamboo Tablet
Software : Paint Tool SAI
Background : I am a huge fan of Detective Conan! This is the only comic book that I really passionate to have it as collections. Seeing is believing...




Some of my collections...


SBC_ Day #3&4 - Tribute to Kartunis Ubi (3)

Hi! Hi! Ok, for the next drawings, still in tribute to Kartunis Ubi session. These drawing is from the comic series of 'IN' illustrated by Kartunis Ubi himself & the story by Anod. They actually came out with a great story-line and of course, a great illustration. Unfortunately, I don't have the comic strip with me. So, I cannot upload it for you... Sorry! :(




This is In...



And this is Ai Nee...


Title: In & Ai Nee
Tools: Wacom Bamboo Tablet
Softwares: Paint Tool SAI
Background: Since the series was published in about 10 years back, I don't really remember the actual color scheme for the characters... So, bantai jelah!


SBC_ Day #2 - Tribute to Kartunis Ubi (2)

Hi guys, Thanks for dropping by! Let's continue my SBC review. This is my second drawing during my semester break. A tribute to Kartunis Ubi again... Hihihi... Can't stop liking his comic character! So, may I present, Ubi! Also from Aku, Dia & Volkswagen comic series.






Title: Ubi
Tools: Wacom Bamboo Tablet
Softwares: Paint Tool SAI
Background: Can I treat him as my best friend? I don't know... I like his funny, energetic and mischievous characters. He makes me laughs and sometimes he can be serious too... 









SBC_ Day #1 - Tribute to Kartunis Ubi

Hi there! This is the first drawing that I have done for my so-called 'Semester Break Challenge!!'. It is tribute to my favourite local comic artist, Raja Ahmad Khamil a.k.a Kartunis Ubi. A character from his most memorable comic series of Aku, Dia & Volkswagen, Zurina.






















Title : Kak Zurina
Tools : Wacom Bamboo Tablet
Softwares : Paint Tool SAI
Background : I chose this character because she has good personality and very inspiring. She is Cool, Firm, understanding and  matured. I was inspired by her for starting the challenge!